Redesign van de week

  1. Beetje misleidende koptekst misschien, aangezien ik letterlijk het herontwerpen van mijn week bedoel ūüėČ

Ik struikelde over het concept “marge”, in¬†een bericht van¬†Michael Hyatt, het bracht me tot ‘t ontwerpen van mijn ideale week. Richard Swenson (die het boek schreef: Margin: Restoring Emotional, Physical, Financial, and Time Reserves to Overloaded Lives) beschrijft¬†marge als¬†volgt:

Marge¬†is¬†de¬†ruimte¬†tussen¬†het hooi op je vork¬†en¬†je¬†maximale belastbaarheid. Het is ‘t stukje wat je reserveert voor onvoorziene omstandigheden of onverwachte situaties. Marge¬†is het¬†gat¬†tussen¬†rust¬†en¬†uitputting, de¬†ruimte¬†tussen¬†vrij ademhalen¬†en¬†stikken.

Vorig jaar schreef ik over de reden waarom te ver van tevoren boeken gevaarlijk kan zijn voor je¬†bedrijf, en dit concept van de marge vangt zo welsprekend wat ik had herkend als¬†mijn probleem: Ik was zo volgeboekt met klanten¬†dat er¬†geen marge was¬†voor fouten, groei, planning, of reflectie. Ik was niet echt bezig¬†mijn bedrijf te laten groeien; Het¬†was gewoon het boeken van de ene klant na de andere. Op dat¬†moment leek het een goede zaak: ‘t groeien van je¬†bedrijf betekent toch vooral het krijgen van meer klanten?!

Een redesign.

Wat als we in plaats van tot 100% (wat meestal eindigt bij 120%), onszelf alleen vastpinnen tot 80% capaciteit?
Wat als we meer ruimte lieten voor groei¬†(persoonlijk¬†en¬†professioneel) en¬†stopten¬†iemand te zijn met ‚Äúdruk-druk-drukte‚ÄĚ?
Ik heb bijna een jaar lang elk nieuw project afgewezen¬†(en¬†zelfs¬†bestaande projecten afgezegd) zodat ik de werkdruk dusdanig kon verlagen, meer marge kon inbouwen, voor het cre√ęren van onder andere deze website en een veel beter functionerende workflow. Het kost tijd en lef om meer marge in je schema te bouwen.¬†Een boek te schrijven. Een app te bouwen. (hoe lang stond het al op je to-do-lijstje..?) Meer tijd doorbrengen met je family. Een keer tot het uiterste gaan voor √©√©n klant. Iets nieuws leren. Eindelijk dat zeurende to-do-lijstje afwerken en bij nul beginnen!

Als je de ideale week indeelt, kom je erachter dat de tijd die je denkt te hebben niet strookt met de tijd die je werkelijk tot je beschikking hebt.

Na het designen van mijn ideale week, had ik een veel helderder beeld h√≥e een framework te cre√ęren voor¬†een¬†week die¬†me een gevoel van focus geeft.¬†Door dagen van de week een thema te geven, en¬†zelfs¬†gedeelten¬†van¬†de¬†dag. Z√≥ simpel, Ik weet het. Sommigen van jullie doen dit al eeuwen,¬†jullie zijn misschien al¬†“pro”, en sommigen die mijn schema zien, zullen zeggen¬†‚Äúwah, d√°’s rigide, Ik heb meer flexibiliteit nodig!‚ÄĚ

Structuur maakt flexibiliteit mogelijk.

Als je¬†niet zeker weet hoeveel tijd je eigenlijk spendeert¬†aan verschillende taken, gebruik dan een tool zoals Rescue Time (de gratis versie is uitstekend!). Die draait op de achtergrond en tracked waar je¬†tijd wordt besteed. De app¬†kan zelfs wekelijks rapporten sturen zodat je¬†precies weet hoeveel tijd je verspilt aan Facebook of doorbrengt in je¬†mailbox! Je¬†kunt verschillende websites of programma’s / applicaties toewijzen op een schaal van zeer storend tot zeer productief, zodat je¬†in een oogopslag kunt zien: welke dagen van de week ben je het meest productief, die tijden van de dag ben je het meest productief en de sites waarop je de meest afleidende tijd doorbrengt. Blijkt dat je¬†consequent “in de zone” bent rond 15:00 in de middag; dan ga je¬†in plaats van te proberen om zeer creatief werk als eerste op¬†te pakken in de ochtend (als¬†je hersenen nauwelijks functioneren), switchen naar¬†de middag, wanneer je op je¬†hoogtepunt bent!

Het cre√ęren van meer marge was¬†“game-changing” voor mij en mijn bedrijf.
Wat zou het jou kunnen brengen?

Privacy Preference Center